Vulkani
0 KNJIGA, 0
Moja korpa
petak, 22. oktobar 2021.
Srpski „Digitalni svet“ najbolji evropski udžbenik za prvake

Domaći izdavač „Vulkan znanje“ osvojio prestižno priznanje na Frankfurtskom sajmu knjigaNa najvećoj manifestaciji pisane reči na svetu, Frankfurtskom sajmu knjiga, Vulkan znanje je osvojilo Zlatnu nagradu za udžbenik Digitalni svet 1, čiji su autori Gordana Rackov i Arpad Pastor. Prestižno priznanje za Najbolji evropski udžbenik (Best European Learning Material Awards - BELMA) pripalo im je u kategoriji udžbenika za prvi razred osnovne škole.

Uprkos jakoj konkurenciji u kojoj su bili vodeći izdavači iz Nemačke, Švajcarske, Slovenije, Švedske, Italije, Španije, Bugarske i drugih zemalja pobedila je izdavačka kuća Vulkan znanje, koja je prvi put učestvovala u ovom nadmetanju. Nagradu su dodelili Sajam knjiga u Frankfurtu, Međunarodna asocijacija za istraživanje udžbenika i obrazovnih medija (IARTEM) i Evropsko udruženje izdavača udžbenika (EEPG). О najboljima je odlučivao međunarodni žiri sastavljen od stručnjaka za obrazovnu literaturu iz nekoliko evropskih zemalja, koji je prepoznao Digitalni svet 1 kao inovativan i najbolji evropski udžbenik za osnovno školsko obrazovanje. Svečano proglašenje održano je 20. oktobra, shodno trenutnoj situaciji, preko aplikacije zoom, dok se prethodnih godina tradicionalna ceremonija dešavala pod sajamskim kupolama u Frankfurtu. Nagradu je u ime Vulkan znanja primila urednica Milica Cvetinović.

Ovo je veliko priznanje Vulkan znanju, potvrda za posvećenost kvalitetu udžbenika koju negujemo od samog početka, ali i dobar način za promociju Srbije, našeg obrazovanja i izdavaštva  izjavila je Nada Osmajić, direktor Vulkan znanja- Nagrada je podsticaj za naš tim, naše autore, urednike i zaposlene u Vulkanu, zamajac da stvaramo još bolje knjige. Zlatna nagrada svrstala nas je među najbolje evropske izdavače, što je veliko ohrabrenje ne samo za nas, već i za nastavnike i roditelje.

Gordana Rackov i Arpad Pastor iz Kikinde, uspeli su da primene višegodišnje iskustvo u radu sa učenicima i zajedno sa urednicima Vulkan znanja kreiraju Digitalni svet 1. Ovaj udžbenik bavi se temama iz oblasti informatike i računarstva, a cilj autora bio je da se učenici zainteresuju za novi predmet kroz različite zadatke i igrovne aktivnosti koje će im pomoći da se upoznaju sa osnovama programiranja. Svaka tema i lekcija kreirana je prema uzrastu učenika. Osim što je pisan zanimljivim i razumljivim jezikom, ovaj udžbenik predstavlja štivo budućnosti. Kroz različite zadatke učenici mogu, samostalno ili uz pomoć odraslih, da nauče kako da bezbedno koriste internet i kako da algoritamski razmišljaju. Dizajn udžbenika uvažava uzrast učenika, pa je odnos između tekstova, ilustracija i metodičke aparature dobro izbalansiran. Pored štampanog, postoji i digitalni udžbenik, koji sadrži 3D animacije, video i audio-zapise, interaktivne testove, obrazovne alate i igre za razvoj različitih kognitivnih veština. Digitalni svet 1“ već se koristi u mnogim školama u Srbiji.

Sa više od 150 udžbenika i nastavnih sredstava, Vulkan znanje, kao deo naše najveće izdavačke kuće Vulkan izdavaštvo, za tri godine je postao najzastupljeniji domaći izdavač u osnovnim školama u Srbiji. Po rečima predstavnika iz ove izdavačke kuće bio je veliki izazov pripremiti potpuno nove i drugačije udžbenike uz veliku konkurenciju drugih izdavačkih kuća  kako domaćih tako i onih osnovanih stranim kapitalom. Posebno je izazov bilo osmisliti udžbenik po najvišim standardima koji će naše najmlađe učenike uvesti u svet digitalnog obrazovanja i što bolje im približiti novi predmet u srpskom obrazovnom sistemu.